Bowls
Bowls plné barevného, výživného jídla si děláme v naší kavárně Cafe Passion opravdu často a nedáme na ně dopustit. Jedná se totiž doslova o zdraví v misce! Zároveň jsou rychle hotové, zasytí a dají se připravit na nespočet způsobů. Nicméně, aby taková bowl byla komplexním a plnohodnotným jídlem, vždy při její přípravě následujeme tyto kroky:
VYBEREME SI ZDROJ BÍLKOVIN
- tvarůžky
- ricotta
- cottage
- sýr
- vajíčko
- tempeh
- tofu
- fazole
- cizrna
VYBEREME SI ZDROJ SACHARIDŮ
- rýže
- jáhly
- kuskus
- quinoa
- bulgur
- těstoviny
PŘIDÁME RŮZNÉ DRUHY ZELENINY
- cuketa
- brokolice
- červená řepa
- dýně
- batáty
- brambory
DOCHUTÍME ZDRAVÝMI TUKY
- ořechy
- ořechová másla
- semínka
- tahini
- avokádo
A jak to může vypadat v praxi? Vyzkoušet můžete například tento vynikající recept. Dobrou chuť!
INGREDIENCE:
- 50 g jáhel
- 80 g batátů
- hrst špenátu, cherry rajčátka
- 20 g tahini
- 10 g konopných semínek
Na marinované tofu:
- 50 g tofu
- 15 ml tamari
- 10 ml javorového sirupu
Na praženou cizrnu:
- 80 g cizrny
- 1 čajová lžička skořice
Marinované tofu:
Tofu si nakrájíme na kostičky, které dáme do zavařovací sklenice. Přilijeme tamari & javorový sirup, přiklopíme a důkladně protřeseme. Tofu necháme marinovat (nejlépe přes noc) a poté ho pečeme v troubě 20 min na 200°C.
Pražená cizrna:
Uvařenou cizrnu propláchneme a posypeme ji skořicí. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji péct 20 min na 200°C.
Batáty:
Batáty nakrájíme na kostičky, dáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je péct 30 min na 200°C.
Jáhly:
Jáhly dáme do hrnce a zalijeme je 2,5x množstvím vody. Necháme je vařit, dokud nemají kašovitou konzistenci a dokud se téměř všechna voda neabsorbuje, cca 20 min.
Vše přemístíme do misky, přidáme uvařený špenát a čerstvá rajčátka, přisypeme konopná semínka, přilijeme tahini a můžeme podávat!