Bowls

Bowls plné barevného, výživného jídla si děláme v naší kavárně Cafe Passion opravdu často a nedáme na ně dopustit. Jedná se totiž doslova o zdraví v misce! Zároveň jsou rychle hotové, zasytí a dají se připravit na nespočet způsobů. Nicméně, aby taková bowl byla komplexním a plnohodnotným jídlem, vždy při její přípravě následujeme tyto kroky: 

VYBEREME SI ZDROJ BÍLKOVIN

  • tvarůžky
  • ricotta
  • cottage
  • sýr
  • vajíčko
  • tempeh
  • tofu
  • fazole
  • cizrna

VYBEREME SI ZDROJ SACHARIDŮ

  • rýže
  • jáhly
  • kuskus
  • quinoa
  • bulgur
  • těstoviny

PŘIDÁME RŮZNÉ DRUHY ZELENINY

  • cuketa
  • brokolice
  • červená řepa
  • dýně
  • batáty
  • brambory

DOCHUTÍME ZDRAVÝMI TUKY

  • ořechy
  • ořechová másla
  • semínka
  • tahini
  • avokádo

A jak to může vypadat v praxi? Vyzkoušet můžete například tento vynikající recept. Dobrou chuť! 

INGREDIENCE:

  • 50 g jáhel
  • 80 g batátů
  • hrst špenátu, cherry rajčátka
  • 20 g tahini
  • 10 g konopných semínek

Na marinované tofu:

  • 50 g tofu
  • 15 ml tamari
  • 10 ml javorového sirupu

Na praženou cizrnu: 

  • 80 g cizrny
  • 1 čajová lžička skořice

Marinované tofu:

Tofu si nakrájíme na kostičky, které dáme do zavařovací sklenice. Přilijeme tamari & javorový sirup, přiklopíme a důkladně protřeseme. Tofu necháme marinovat (nejlépe přes noc) a poté ho pečeme v troubě 20 min na 200°C. 

Pražená cizrna:

Uvařenou cizrnu propláchneme a posypeme ji skořicí. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji péct 20 min na 200°C. 

Batáty: 

Batáty nakrájíme na kostičky, dáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je péct 30 min na 200°C. 

Jáhly:

Jáhly dáme do hrnce a zalijeme je 2,5x množstvím vody. Necháme je vařit, dokud nemají kašovitou konzistenci a dokud se téměř všechna voda neabsorbuje, cca 20 min.

Vše přemístíme do misky, přidáme uvařený špenát a čerstvá rajčátka, přisypeme konopná semínka, přilijeme tahini a můžeme podávat!

Tagy: